در بقيع ، با زبان دل سخن بايد گفت
ریاحین ـ قیع محل ابراز ارادت زائران و ارادتمندان به اهل بیت (ع) پس از نماز صبح و عصر در مدینه غریب می باشد. بقیع مدفن چهار امام معصوم (ع) است و اما اینکه قبر بی نشان یاس نبی (س) نیز در بقیع دفن است و یا در خانه حضرت و مجاور مرقد شریف نبوی ، کسی نمی داند و شاید همین راز آلود بودن قبر آن بانوی مظلوم، هم بر مظلومیتش افزوده و هم تاریخ را در برابر یک پرسش اساسی قرار داده که چرا باید آن قبر بی نشان و مخفی باشد؟
گزارشی کوتاه از یک زیارت در جنةالبقیع یا همان قبرستان شریف بقیع را با هم مرور می کنیم:
از در بقيع که روبه سوي حرم مطهر رسول الله (صلّي الله عليه وآله) دارد، وارد مي شوي، اولين چيزي که به جهت قد و اندازه فوري به چشم مي خورد، تابلويي است به چند زبان و ا ز جمله فارسي و اردو و انگليسي که روي آن تذکر داده شده است که دعا کردن-شفاعت طلبيدن - ابراز ارادت کردن و... نسبت به قول نويسنده " مردگان " بنا به قران و حديث جايز نيست !! نتيجه اينکه شما و يا هر زائري در مقابل ائمه معصوم که دهها حديث و روايت در تاييد نظارت ابدي آنها بر رفتار و کردار امت شان وجود دارد و در مقابل رسول الله (صلّي الله عليه وآله) که محدثين بزرگ اهل سنت هم نقل کرده اند که روح مطهرشان کاملا ما را مي بينند و حاضر و ناظر هستند ، حق دعا کردن ، شفاهت خواستن از رسول خدا (صلّي الله عليه وآله) و ائمه معصوم (عليه السلام) را نداري که در غير اين صورت اگر دستت به نشانه دعا خواني بلند باشد و يا اينکه کتاب دعايي در دستتت ببينند ، بلافاصله تذکر داده مي شود که اين کار کافران !!! است ، ممکن است کتاب ضبط شود و درهمان قدم اول زائر از بقيع بيرون انداخته شود .
حجت الاسلام و المسلمين توحيدي با اشاره به آيات 79 و 93 از سوره مبارکه اعراف و حديثي از صحيح بخاري گفت: با اين بينه، ادعاي برخي مبلغان فرقه اي درحرمين قدسي داير بر قطع ارتباط اموات با اين دنيا ، نه تنها صحيح نيست که در مخالفت است.
وي گفت : بنا بر صراحت کلام الله و حديث که از جمله در " الجنائز باب الميت يسمع قرع النغال و باب قول الميت و هو علي الجنازه قدموني - صحيح بخاري " آمده ، ميت اگر صالح باشد حتي زماني که جسد او بسوي قبر برده مي شود ، صداي پاي تشيع کنندگان را مي شنود و مي گويد که زودتر او را ببرند ، ولي اگر ميت فرد صالحي نباشد ، خواهد پرسيد که مرا کجا مي بريد؟
بقيع قديمي ترين و همچنان تنها گورستان شهر مدينه است. پيشينه تاريخي بقيع به دوران قبل از اسلام ميرسد ولي در کتب تاريخي به روشني قدمت آن مشخص نشدهاست. بعد از هجرت مسلمانان به مدينه، بقيع تنها قبرستان مسلمانان گرديد. مردم مدينه قبل از آمدن مسلمانان به آنجا اجساد مردگان خود را در دو گورستان «بنيحرام» و «بنيسالم» و گاهي نيز در منازل و خانههايشان دفن ميکردند و در واقع بقيع اولين مدفن و مزاري است که به دستور پيامبر اسلام توسط مسلمين صدر اسلام به وجود آمدهاست.
اولين کسي که در بقيع دفن شد "عثمان بن مظعون " بود . رسول الله برخي از شهداي اُحُد و نيز فرزندش، ابراهيم را در آنجا دفن کرد و به اين ترتيب بر شرافت آن افزود. بعدها که عثمان پسر عفان در قبرستان يهوديهاي مدينه به اسم "حس کوکب " دفن شد که در مجاورت بقيع بود ، معاويه بقيع را به قدري گسترده ساخت که قبر عثمان در بقيع قرار گيرد. اينکه چرا عثمان را بعد از به قتل رسيدن در آن گورستان دفن کردند ، داستان ديگري مي باشد که در کتب تاريخي مستندا ذکر شده است.
بقيع هماينک مدفن 4 امام شيعه امام حسن مجتبي (عليه السلام) ، امام سجاد (عليه السلام) ، امام باقر (عليه السلام) و امام صادق (عليه السلام) است. همچنين قبر بيشتر زنان پيامبر و نيز عباس عموي پيامبر و فاطمه بنت اسد مادر حضرت علي سلام الله اجمعين و برخي ديگر از بزرگان در اين قبرستان قرار دارد. بقيع قبرستاني مورد احترام همه فرقههاي اصلي اسلامي است.
در تشرف به بقيع ابتدا 4 امام شيعه را زيارت مي کنيم . اين مرقدهاي شريف که در پيش از روي کار آمدن وهابيون هر يک گند و بارگاهي داشتند ، پس از آنکه بناهاي آنها توسط وهابيون تخريب و آثار و اشياي تاريخي موجود در آن بقاع نابود گرديد ، اينک بدون هيج گونه نشانه خاصي ، و تنها با قطعاتي از سنگ معين هستند. در کنار 4 امام معصوم ، حضرت عباس سلام الله عليه عموي پيامبر (صلّي الله عليه وآله) و حضرت فاطمه بنت اسد مادر اميرالمومنين حضرت علي (عليه السلام) را زيارت مي کنيم که مزار آنها همين وضعيت را دارد.
در بقيع براي زيارت اهل قبور در طول شبانه روز فقط دوبار باز مي شود. صبح ها بعد از نماز صبح براي نزديک به يک ساعت ،شايد کمي بيشتر و عصرها بعد از نماز عصر.
انبوهي از زائران هميشه در مقابل پله هايي که به بقيع منتهي مي شود و مقابل آن دري قرار گرفته ، تجمع مي کنند تا اولين کساني باشند که بعد از باز شدن در آن سعادت زيارت فرزندان ، اهل بيت و اصحاب واقعي و صاحب قدم رسول الله (صلّي الله عليه وآله) را زيارت مي کنند.
زائران از هر گوشه جهان که باشند با هر رنگ و ظاهر اغلب به نشانه احترام کفش از پاي درآورده و گويي که در مسابقه اي شرکت کرده باشند هر يک سعي دارد از ديگري زودتر وارد بقيع شريف شود و سعادت زيارت پيدا کند.
خانم ها اجازه ورود به بقيع را ندارند . آنها فقط مي توانند عصر ها و آنهم تا کنار در بزرگ گورستان بيايند و از آنجا زيارت نامه بخوانند. صداي گريه هاي بي امان زائران خانم را مي شود در اين لحظه شنيد که هر يک رسول الله را مي خوانند و بر مظلوميت اهل بيت او مي گريند و بر ظالمان در حق محمد (صلّي الله عليه وآله) از اول تا آخر ، لعنت مي فرستند.
شلوغ ترين نقطه بقيع کنار مزار چهارامام معصوم (عليه السلام) است که زائران آنرا همه ي فرق اسلامي تشکيل مي دهند .
در ادامه مسير و رو به شمال قبرستان زائر به زيارت " عائکه " و " صفيه " عمه هاي حضرت پيامبر (صلّي الله عليه وآله) نائل مي آيد و در ادامه " زينب " ، " ام کلثوم " و" رقيه " دختران رسول خدا (صلّي الله عليه وآله) را زيارت مي کند.
مرقد شريف بعدي ، مزار " همسران رسول خدا " و در مجاورت آن مرقد عبدالله همسر حضرت زینب و "عقيل " برادر اميرالمومنين حضرت علي (عليه السلام) قرار دارد که مردي عائله مند و نابينا بود.
در روايت است که عقيل روزي به نزد برادر رفت واز او طلب کمکي از بيت المال نمود. امير المومنين (عليه السلام) آتشي را به دست عقيل نزديک ساخت و وقتي عقيل دست خود را از آن دور کرد از برادر خواست تا راضي به آتش جهنم براي اميرالمومنين (عليه السلام) نشود که تفصيل آن در کتب بسياري آمده است . علي (عليه السلام) را جرج زيدان نويسنده سرشناس مسيحي "شهيد راه عدالت" خوانده است .
اگر دلتان هواي بقيع را کرده است لطفا با من همراه شويد . مسير را ادامه مي دهيم . دست راست ما راه باريکي پوشيده از سيمان زائرن را به کنار مزار منسوب به حضرت ام البنين (سلام الله عليها) مادر حضرت ابوالفضل العباس (عليه السلام) مي برد . کنار قبر آن حضرت که مانند بقيه فقط چند قطعه سنگ روي آن قرار دارد ، و با يک ديوار چيني کوتاه مشخص است.
در همين نزديکي مزار شريف حضرت اسماعيل فرزند امام جعفر صادق قرار دارد که نقل مستند است همين چند سال پيش که بقيع را توسعه مي دادند پيکر پاکش را صحيح و سالم کشف و در مکان فعلي در بقيع دفن کردند. مزار" عبدالله بن جعفر " همسر حضرت زينب (سلام الله عليها) نيز در همين بخش است .
عده اي از صحابه و تابعين همچون مقداد، جابربن عبدالله انصاري ، مالک اشتر ، عثمان بن مظعون ، اسامه بن زيد ، اسعدبن زراه ، سعد بن معاذ، عبدالله بن مسعود، محمد بن حنفيه و... نيز در بقيع است.
که مرقد آنها بواسطه تخريب گسترده قبرستان و از بين بردن همه ي نشانه ها توسط وهابيون ، معلوم نيست .
به سبب قداست و احترام اين مکان ، عده بسياري از عالمان و راويان و بزرگان اسلام وصيت مي کردند که در آنجا دفن شوند . از اين رو حضور در بقيع و خواندن فاتحه و دعا و سلام و تحيت به مدفونين اين مزار ، اداي احترام به علم و ايمان و قران و حديت و فضيلت نيز دانسته مي شود.
محلي که بقيع در آن واقع شده را در گذشته " بقيع الغرقد " مي خواندند که اشاره به نام درخت "غرقد " دارد که دراين محل مي رويده است . بقيع در پيش از اسلام هم گورستان اهالي يثرب بود که با هجرت رسول الله (صلّي الله عليه وآله) به آن ، مدينه النبي (صلّي الله عليه وآله) نام گرفت .
کنار ديواري که قبر حضرت ام البنين (سلام الله عليها) در آن بخش از بقيع واقع شده است ، انبوهي از خانم ها را مي توان ديد که با صداي بلند گريه مي کنند و از آن خانم با قسم به مقام و جوانمردي فرزندش درخواست شفاعت دارند.
از باريکه راهي از سمت شمال به سمت شرق بقيع ادامه مسير مي دهيم . هيچ نشاني از اينکه در اين گورهاي بسيار چه کسي خفته است نيست . تنها نشانه سنگهايي است که روي قبرها قراردارد که حتي وابستگان اموات نيز در آينده قطعا قادر به يافتن محل دفن کسان خود نيستند. هر قبري که روي آن يک سنگ باشد ، جسد مردي در زير آن پنهان است و اگر دو سنگ يکي بربالاي قبر و ديگري در پايين آن ديديد ، اين قبر متعلق به يک خانم است ، همين نشانه و بس !
اولين محدوده شناخته شده ،محل دفن عده اي از شهداي واقعه "حره - باتشديد بر (ر) " است . اين عده پس از واقعه کربلا و شهادت امام حسين (عليه السلام) و يارانش به خون خواهي آن حضرت قيام کردند که توسط حاکم اموي وقت به شدت سرکوب وتمام اموال آنان به غارت برده شد و نواميسشان هتک حرمت شدند. تعداد شهداي آن واقعه را تا چندين هزار نفر نقل کرده اند.
در اين بخش از بقيع عده اي از شهداي احد نيز دفن شده اند . اين عده افرادي زخمي بودند که براي درمان به مدينه آورده شدند که به شهادت رسيدند.
قبر ابوسعيد خدري نيز در انتهاي گورستان و فاصله اي دورتر قبر عثمان بن عفان است .
بيت الاحزان محل رازهاي هميشه پنهان و همواره در سينه حضرت زهرا (سلام الله عليها) در بخشي از غرب بقيع بوده که امروزه از آن نيز اثري نيست .
برای مشاهده فیلم تفصیلی همراه با بقیع اینجا را کلیک نمایید!
برای دانلود فیلم اینجا کلیک کنید.
منبع» سایت حج