حجاب فاطمه(سلاماللهعليها) چگونه بود
ریاحین ـ حضرت فاطمه عليهاالسلام اگرچه نمونه كامل يك زن مسلمان در تمام اوصاف و كمالات اسلامي به ويژه در حجاب و عفاف بود، ولي مسائل سياسي و اجتماعي را نيز در مواقع حساس ناديده نميگرفت، مخصوصاً در ولايت اميرالمؤمنين و به يغما رفتن فدك، [اين بعدها نيز در بخش سياسي و اجتماعي، به طور مستقل بحث شده است.] با خليفه غاصب وقت و دارو دستهاش به مبارزه پرداخت و در مجامع عمومي به مناظره نشست، ولي در عين حال هرگز از پرده حجاب كامل و عفاف لازم بيرون نرفت. اينك فرازهايي از اظهارات محدثين و مورخين اسلامي را در اين زمينه تقديم ميداريم.
از طريق عايشه و عبداللَّه بن حسن بن حسن در كتابهاي عامه و خاصه نقل شده:
لما بلغ فاطمه عليهاالسلام اجماع ابي بكر علي منعها فدك، لاثت خمارها، و اقبلت في لمه من حفدتها و نسا قومها، تطا في ذيولها، ماتخرم مشيتها مشيه رسول اللَّه صلي اللَّه عليه و آله حتي دخلت علي ابي بكر و قد حشد الناس من المهاجرين و الانصار، فضرب بينها و بينهم ريطه بيضا.... [شرح ابن ابي الحديد، ج 16، ص 211 و 249- احتياجات طبرسي، ج 1، ص 131، چاپ نجف.]
هنگامي كه به فاطمه عليهاالسلام ثابت شد كه ابوبكر فدك را از او به زور گرفته و تحويل نميدهد، آن بانوي عزيز، مقنعه و روسرياش را بر سر محكم بست و با عدهاي از زنان متدين و نزديكان خويش كه او را در ميان گرفته بودند به سوي مسجد رسول اللَّه حركت كرد، در حالي كه با لباسهاي طولاني راه ميرفت- كه حتي روي پاهاي او پوشيده بود و بدنش پيدا نميشد و چنان راه ميرفت كه گويا پيامبر خدا صلي اللَّه عليه و آله در حركت است- وارد مسجد شد. جمعيت مهاجر و انصار آنجا را پر كرده بودند و براي دختر پيامبر صلي اللَّه عليه و آله جايگاهي درست كرده بودند، كه مردها او را نميديدند...
اگر اين عبارات را به دقت مورد عنايت قرار دهيم درسهاي زيادي از حجاب و عفاف آن حضرت ميگيريم، و در اينجا متوجه ميشويم كه آن حضرت، حتي در ميدان مبارزه نيز بسيار مقيد به حجاب كامل و حياي اجتماعي و اخلاقي بوده است، زيرا:
1- با پوشيدن مقنعه و احتياط لازم حركت نموده. (لاثت خمارها).
2- در ميان زنان حركت نموده. (في لمه...).
3- لباسهاي بلند پوشيده بود كه حتي پاهايش پيدا نبود. (تطا ذيولها).
4- در جايگاه مخصوص قرار گرفته و پردهاي بين زنان و مردان حايل بود. (فضرب بينها و بينهم...).
آري فاطمه عليهاالسلام با اين برنامه ريزي دقيق حتي در ميدان مبارزه، با غاصبين خلافت، (آيه بيست و پنجم سورهي قصص) [فجائته احداهما تمشي علي استحيا.] كه شيوه راه رفتن دختران پيامبران و زنان اسلامي را ترسيم ميكند، تداعي كرد و به پيروانش درسها داد كه در عين اجتماعي بودن، زنان حجاب و عفاف را حفظ كنند.
منبع» كتاب تحليل سيره فاطمه زهرا» علي اكبر بابا زاده