( 4.6 389 )

ریاحین ـ «شفاعت»، از مقام های مسلم حضرت فاطمه معصومه(سلام الله علیها) است. سخنی كه امام صادق(علیه السلام) پیش از تولد حضرت فاطمه(سلام الله علیها) بر زبان آورده، بر درستی این گفتار گواهی می دهد. حضرت فرمود: «تدخل بشفاعتها شیعتی الجنة باجمعهم.» (1)

این روایت، افزون بر اصل مقام شفاعت، بر فراگیر بودن آن نیز اشاره دارد. بعد از رسول اكرم(صلی الله علیه وآله) - كه نخستین جایگاه شفاعت را دارد و قرآن از آن با عنوان مقام محمود یاد كرده است(2) - بالاترین جایگاه از آن فاطمه زهرا(سلام الله علیها) و فاطمه معصومه(سلام الله علیها) است.

امام صادق(علیه السلام) فرمود: با شفاعت او، همه شیعیان ما وارد بهشت خواهند شد.

در متن زیارتنامه حضرت - كه از امام رضا(علیه السلام) روایت شده است- نیز به مقام شفاعت وی تصریح شده است.

«یا فاطمه، اشفعی لی فی الجنة فان لك شاناً من الشأن؛ فاطمه ما را در بهشت شفاعت كن، زیرا نزد خدا جایگاهی داری.» (3)
در واقع حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) عملاً نشان داده است که شفاعت کننده بشریت، مخصوصاً شیعیان هستند البته لازم به ذکر است امر شفاعت، نسبی است برای بعضی افراد نجات از آتش و برای بعضی دیگر ارتقاء مقام در پی دارد

امام رضا(علیه السلام) فرمود:«من زارها فله الجنه» .(4)

«من زار المعصومه بقم كمن زارنی»، (5) «هر كسی كه معصومه را در قم زیارت كند، گویا مرا زیارت كرده است.»

«من زارها عارفا بحقها فله الجنه» (6) ؛ هر كس معصومه را زیارت كند، در حالی كه ....

امام جواد(علیه السلام) فرمود: «من زار قبر عمتی بقم فله الجنه» (7) هر كسی كه قبر عمه معصومه را در قم زیارت كند، بهشت برای اوست.»

«من زارها وجبت له الجنه» (8) «هر كس معصومه را زیارت كند بهشت بر او واجب می شود»


(شفیعه) لقبی از القاب حضرت معصومه(سلام الله علیها)

پس به عبارتی می توان بیان کرد که مقام شفاعت حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) از دو منبع سرچشمه گرفته است، اولین مورد، زیارت‌نامه آن حضرت می‌باشد که بیانگر این مسئله است می‌خوانیم. «فِاَنّ لَک عِندالله شأناً مِن الشأن» و یا «اِشفَعی لَنا فی‌الجنه» و مورد دیگر احادیث حضرات معصومین‌(علیهم السلام)‌ است که جایگاه شفاعت را برای آن حضرت، تبیین نموده‌اند، مثلا امام صادق‌(علیه السلام) می‌فرماید؛«أَلَا إِنَّ لِلْجَنَّةِ ثَمَانِیَةَ أَبْوَابٍ ثَلَاثَةٌ مِنْهَا إِلَى قُمَّ تُقْبَضُ فِیهَا امْرَأَةٌ مِنْ وُلْدِی اسْمُهَا فَاطِمَةُ بِنْتُ مُوسَى وَ تُدْخَلُ بِشَفَاعَتِهَا شِیعَتِی الْجَنَّةَ بِأَجْمَعِهِمْ» «بهشت 8 در دارد كه 3 در آن بسوى قم است، در قم زنى از فرزندانم به نام فاطمه درگذرد و بشفاعت او همه شیعه‏هایم به بهشت داخل می شوند» ؟
مقام شفاعت حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) از دو منبع سرچشمه گرفته است، اولین مورد، زیارت‌نامه آن حضرت می‌باشد که بیانگر این مسئله است می‌خوانیم. و مورد دیگر احادیث حضرات معصومین‌(علیهم السلام)‌ است که جایگاه شفاعت را برای آن حضرت، تبیین نموده‌اند



از این حدیث استفاده می‌شود که آن حضرت شفیعه امت هستند و کسانی که صلاحیت شفاعت را دارا باشند از پرتو شفاعت ایشان برخوردار خواهند بود.

حقیقت هم این است که تشیع، مدیون کریمه اهل‌بیت‌(سلام الله علیها) است، یعنی فرهنگ اهل‌بیت‌(علیهم السلام) به کمک ایشان، در دنیا نشر پیدا کرده است، اگر حوزه علمیه قم، سهمی در هدایت بشر، داشته است به خاطر این است که سکان این حوزه بر محور و مرقد مطهره آن حضرت در چرخش است.

در واقع حضرت معصومه‌(سلام الله علیها) عملاً نشان داده است که شفاعت کننده بشریت، مخصوصاً شیعیان هستند البته لازم به ذکر است امر شفاعت، نسبی است برای بعضی افراد نجات از آتش و برای بعضی دیگر ارتقاء مقام در پی دارد.


پی نوشت ها:

1- سفینة البحار، ج 2، ص 376، مجالس المؤمنین، ج1، ص 83

2- سوره اسراء، آیه 79

3- بحارالانوار، ج 102، ص 266

4- ریاحین الشیعه، ج 5، ص 35، بحارالانوار، ج 48، ص 317

5- همان، ص 35، ناسخ التواریخ، ج 3، ص 68

6- بحارالانوار، ج 48، ص 317

7- كامل الزیارات، ص 324

8- همان، ج 48، ص 317

فرآوری: زهرا اجلال

منابع» روزنامه قدس/ سایت فطرت

Review Count : 0 Review

0/700
Change the CAPTCHA code