( 4.6 116 )

عصر شیعه : میان همسران رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم ـ بر حسب روایات وارده ـ تنها از حضرت خدیجه سلام الله علیها به عنوان همسرِ پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در دنیا و آخرت یاد شده است؛1

 

«... و خدیجة بنت خویلد زوجة النبی صلی الله علیه و آله و سلم فی الدنیا و الآخرة»؛2

«حضرت خدیجه سلام الله علیها، همسرِ پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دردنیا و آخرت می‌باشد.» پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، روزی به حضرت خدیجه سلام الله علیها فرمود:

«آیا نمی‌دانی که خداوند، مرا در بهشت همسرِ تو نموده است.»3

همچنین فرمود:

«و کنت لها عاشقاً فسألت الله ان یجمع بینی و بینها»؛4

«من در زندگی مشترک، به خاطر بینش و منش مترقّیِ حضرت خدیجه سلام الله علیها و جمال و کمالش، به او عشق می‌ورزیدم؛ به همین جهت از بارگاه خدا خواستم که در سرای جاوانه نیز ما را همراه و همنشین سازد!»

بانو عایشه بنت الشاطی دراین‌باره می‌نویسد:

«خدیجه دختر خویلد سلام الله علیها، اشرف اُمّهات مؤمنین است و نزدیک‌ترین همسران پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و عزیزترین آنان نزد آن بزرگوار، هم در زندگیِ دنیا و هم پس از مرگ است! بیست و پنج سال به تنهایی مورد مِهر و احترام رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم قرارداشت و هیچ زنی در این افتخار، با او شریک نیست! در سال‌های نخستین اسلام (سال‌های رنج و مشقّت)، کنار آن حضرت جای داشت و کمک و همراهی می‌کرد و دشواری‌هایی را که آن بزرگوار در راه رسالتش از جانب «قریش» می‌دید، آسان می‌کرد... حضرت خدیجه سلام الله علیها ایمان آورد و پیامبریِ آن وجود مقدّس را گردن نهاد و به رسالتش اطمینان کرد و امیدوارانه کنار آن حضرت می‌کوشید! نسبت به همسر بزرگوارش، دارای چنان محبتی سرشار بود که در راهش جان می‌داد و آماده نابود شدن بود! انکار «قریش»، بر اطمینان حضرت خدیجه سلام الله علیها و ایمان او ـ که چون کوه استوار بود ـ لرزشی وارد نساخت! سران ایل و تبار حضرت خدیجه سلام الله علیها به آن پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بدگمان بودند و او را جادوگر و دیوانه می‌خواندند، ولی حضرت خدیجه سلام الله علیها به یکتا مردی که دوستش می‌داشت و راستگویش می‌دانست، معتقد بود و تا آخرین رمق به او ایمان داشت...! زمانی که حضرت خدیجه سلام الله علیها، در چنان موقعیت تاریک و پیچیده (شعب ابی طالب) از دنیا رفت، آغاز مرحله ای سخت از مراحل مبارزه رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بود؛ زیرا پس از او، «مکه» بر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم تنگ شد و نتوانست، بماند و هجرت به «مدینه» که تاکنون، بلکه برای همیشه مبدأ تاریخ مسلمانان است، رخ داد. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم هجرت کرد و هنوز در دلش، خاطراتی از نخستین محبوبه بر جای بود و هیچ یک از زنان آن حضرت که پس از خدیجه سلام الله علیها آمدند، حتی عایشه، نتوانستند این یادگار زنده را از قلب آن حضرت بیرون کنند و یا اندکی آتش آن را فرو نشانند!»5

 

یادداشت‌ها:

المعجم الکبیر، ابوالقاسم سلیمان بن احمد طبرانی، ج 22، ص 376.

کشف الغمة فی معرفة الائمّة علیهم السلام، علی بن عیسی اربلی، ج 1، ص 466؛ بحارالأنوار، محمدباقر مجلسی، ج 43، ص 53 و 54؛ تاریخ یعقوبی، احمد بن واضح یعقوبی، ج 2، ص 35.

زندگانی فاطمة الزهراء سلام الله علیها، حسین عمادزاده، ص 36.

عوالم العلوم، شیخ عبدالله بحرانی، ج 11، ص 41ـ 32.

بانوی کربلا زینب سلام الله علیها، عائشه بنت الشاطی، ترجمۀ آیت الله سید رضا صدر، فصل پدران و نیاکان حضرت زینب سلام الله علیها.

 

منبع: خصائص ام المومنین خدیجة الکبری

تالیف: حجت الاسلام والمسلمین حسین تهرانی

ناشر: طوبای محبت

Review Count : 0 Review

0/700
Change the CAPTCHA code